Bänkskiva i Marmor

Marmor har varit ett populärt val för bänkskivor i århundraden, tack vare sin tidlösa skönhet och exceptionella hållbarhet. Det är en natursten med ett unikt ådrormönster som ger karaktär åt alla utrymmen. Här är några saker du bör veta om bänkskivor i marmor om du funderar på dem för ditt hem.

Läs mer
Rea!
Bianco Carrara C
Bianco Carrara C zoom

Bianco Carrara C

Polerad | Slipad
20mm | 30mm
3480 kr/m2 3132 kr/m2
Rea!
Jura Grey
Jura Grey zoom

Jura Grey

Slipad
20mm | 30mm
2887 kr/m2 2598.3 kr/m2
Rea!
Verde Guatemala
Verde Guatemala zoom

Verde Guatemala

Polerad
20mm | 30mm
2294 kr/m2 2064.6 kr/m2
Rea!
Black & Gold
Black & Gold zoom

Black & Gold

Polerad
20mm | 30mm
4983 kr/m2 4484.7 kr/m2
Rea!
Bardiglio Nuovolato
Bardiglio Nuovolato zoom

Bardiglio Nuovolato

Polerad
20mm | 30mm
5418 kr/m2 4876.2 kr/m2
Rea!
Statuario Venato
Statuario Venato zoom

Statuario Venato

Polerad
20mm | 30mm
29663 kr/m2 26696.7 kr/m2
Rea!
Grigio Carnico
Grigio Carnico zoom

Grigio Carnico

Polerad
20mm | 30mm
5537 kr/m2 4983.3 kr/m2
Rea!
Nero Portoro
Nero Portoro zoom

Nero Portoro

Polerad
20mm | 30mm
31640 kr/m2 28476 kr/m2
Rea!
Arabescato Vagli
Arabescato Vagli zoom

Arabescato Vagli

Polerad
20mm | 30mm
13645 kr/m2 12280.5 kr/m2
Rea!
Rainforest Green
Rainforest Green zoom

Rainforest Green

Polerad
20mm | 30mm
4528 kr/m2 4075.2 kr/m2
Rea!
Emperador Dark
Emperador Dark zoom

Emperador Dark

Polerad
20mm | 30mm
4430 kr/m2 3987 kr/m2
Rea!
Calacatta Viola
Calacatta Viola zoom

Calacatta Viola

Polerad
20mm | 30mm
17798 kr/m2 16018.2 kr/m2

Vanliga frågor

Marmor är en natursten och kan vara benägen att skadas av värme. Även om marmor generellt anses vara värmebeständig, rekommenderas det inte att placera varma kastruller eller pannor direkt på ytan av en bänkskiva i marmor. Värmen kan orsaka missfärgning, sprickbildning eller andra skador. Använd alltid underlägg eller grytlappar för att skydda ytan på din bänkskiva i marmor från värmeskador.

Marmor är ett vackert och lyxigt material, men det kan vara känsligt för fläckar och repor om det inte sköts ordentligt. För att rengöra dina marmorbänkskivor, börja med att torka av ytan med en mjuk, fuktig trasa eller svamp. Använd ett milt, pH-neutralt rengöringsmedel speciellt utformat för marmor, och undvik att använda sura eller slipande rengöringsmedel som kan etsa ytan. Om du spiller något på din bänkskiva i marmor, städa upp det omedelbart för att undvika fläckar. Undvik att placera varma kastruller eller kastruller direkt på ytan, eftersom värmen kan orsaka missfärgning och skador.

Marmor är en naturligt porös sten som kan vara utsatt för repor, nagg och fläckar. Men med rätt skötsel och underhåll kan bänkskivor i marmor hålla i årtionden. Det är viktigt att försegla din bänkskiva i marmor regelbundet för att skydda den från fläckar och fukt. Undvik dessutom att placera tunga föremål på bänkskivan och använd skärbrädor och underlägg för att skydda ytan från repor och värmeskador. Om din bänkskiva i marmor skadas kan den ofta repareras av en fackman.

Installationen av en marmorbänkskiva tar vanligtvis några timmar till en dag, beroende på jobbens storlek och komplexitet.

För att vårda din bänkskiva i marmor är det viktigt att undvika att använda sura eller slipande rengöringsmedel som kan skada ytan. Använd istället ett milt, pH-neutralt rengöringsmedel speciellt designat för marmor. Torka av ytan regelbundet med en mjuk, fuktig trasa eller svamp och torka ordentligt för att undvika vattenfläckar. Det är också viktigt att försegla din bänkskiva i marmor regelbundet för att skydda den från fläckar och fukt.

Om du märker en fläck på din bänkskiva i marmor är det viktigt att agera snabbt för att undvika permanenta skador. Torka upp eventuellt spill omedelbart och undvik att gnugga eller torka av ytan, eftersom det kan sprida fläcken. För oljebaserade fläckar, till exempel från mat eller kosmetika, använd ett grötomslag gjord av bakpulver och vatten. För vattenbaserade fläckar, som från kaffe eller te, använd en lösning av väteperoxid och ammoniak. Testa alltid någon rengöringslösning på ett litet, oansenligt område på bänkskivan innan du applicerar det på fläcken.

Även om marmor är en relativt mjuk sten, rekommenderas det inte att skära direkt på ytan av en bänkskiva i marmor. Skärning kan repa och matta marmorytan och kan även skada dina knivar. Det rekommenderas att använda en skärbräda för att skydda ytan på din bänkskiva i marmor.

Bänkskivor av marmor kräver regelbunden skötsel och underhåll för att de ska se bäst ut, så de kan anses vara mycket underhållsrika jämfört med andra bänkskivor. Marmor är en porös sten som kan vara utsatt för fläckar och etsningar, så det är viktigt att städa upp spill omedelbart och undvika att använda sura eller slipande rengöringsmedel som kan skada ytan. Marmorbänkskivor måste också tätas regelbundet för att skydda dem från fläckar och fukt.

Förutom regelbunden rengöring och underhåll är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när du använder bänkskivor i marmor för att undvika att skada dem. Det rekommenderas till exempel att använda skärbrädor och underlägg för att skydda ytan från repor och värmeskador. Det är också viktigt att undvika att placera tunga föremål på bänkskivan, vilket kan orsaka sprickor eller skador på den underliggande strukturen.

Medan bänkskivor i marmor kräver mer underhåll än vissa andra bänkskivor, anser många husägare att skönheten och elegansen i marmor är värda den extra ansträngningen. Med rätt skötsel och underhåll kan en bänkskiva i marmor hålla i årtionden och bli en älskad funktion i ditt hem.

Marmorbänkskivor kan ofta repareras om de får skador, såsom repor, nagg eller sprickor. Mindre repor och etsningar kan ibland poleras ut med en speciell marmorpolermassa. Större spån och sprickor kan kräva professionell reparation, som att fylla med en färgmatchad epoxi eller byta ut den skadade delen av bänkskivan. Det är viktigt att åtgärda eventuella skador på din bänkskiva i marmor så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador och behålla ytans skönhet.

Marmor och kalksten är båda naturstenar, men de har några viktiga skillnader när det gäller deras sammansättning, utseende och hållbarhet.

Sammansättning:
Marmor är en metamorf bergart, som bildas från omkristallisering av kalksten under högt tryck och värme. Marmor består huvudsakligen av kalciumkarbonat, som är samma mineral som kalksten består av. Men omkristalliseringsprocessen, som bildar marmor, gör att mineralkristallerna växer sig större och tätare sammanpackade, vilket ger marmor dess karakteristiska hårdhet och hållbarhet.

Kalksten, på andra sidan, är en sedimentär bergart som bildas från ackumulering av organiska och oorganiska sediment som snäckskal, koraller och sand. Kalksten består huvudsakligen av kalciumkarbonat, men den kan också innehålla andra mineraler som lera, kvarts och fältspat.

Utseende:
Marmor och kalksten har liknande utseende när det gäller färg, eftersom båda stenarna kommer i nyanser av vitt, grått och beige. Marmor tenderar dock att ha ett mer dramatiskt ådrormönster, vilket orsakas av omkristalliseringsprocessen som bildar stenen. Kalksten, på andra sidan, har vanligtvis ett mer enhetligt utseende med mindre ådring eller mönstring.

Varaktighet:
Marmor är en hårdare och mer hållbar sten än kalksten, på grund av omkristalliseringsprocessen som bildar stenen. Men marmor är fortfarande känsligt för repor, etsningar och fläckar, och det kräver regelbunden tätning och underhåll för att hålla den snyggast.

Kalksten är en relativt mjuk sten och är mer benägen för repor, flisning och fläckar än marmor. Det är också mer poröst än marmor, vilket innebär att det kräver tätare tätning och skötsel för att förhindra skador.

Även om kalksten kan användas för bänkskivor, rekommenderas det i allmänhet inte för områden med hög användning som köksbänkskivor. Detta beror på att kalksten är en relativt mjuk och porös sten, som är känslig för repor, etsning och fläckar.

Kalksten består huvudsakligen av kalciumkarbonat, vilket gör den mottaglig för skador från syror och starka kemikalier. Spill av sura vätskor, som citrusjuice, vinäger eller vin, kan etsa stenens yta och lämna slöa fläckar eller märken som är svåra att ta bort. Kalksten är också mer porös än andra naturstenar, som granit eller marmor, vilket gör att den lättare kan ta upp vätskor och fläckar.

Om du bestämmer dig för att använda kalksten till dina bänkskivor är det viktigt att vara extra försiktig för att förhindra skador. Detta kan innefatta att täta bänkskiva i kalksten regelbundet för att förhindra fläckar och repor, använda skärbrädor för att skydda ytan och undvika användning av hårda rengöringsprodukter som kan skada kalkstenbänkskiva.

Sammantaget, även om kalksten kan vara ett vackert och unikt val för bänkskivor, är det kanske inte det bästa alternativet för områden med hög användning, som kök. Om du letar efter en hållbar natursten med lite underhåll till dina bänkskivor kan du överväga alternativ som granit eller kvarts.

Be om kostnadsfri konsultation

Vårt team har lång erfarenhet och kompetens från hundratals framgångsrika projekt. Vi är här för att ge dig råd och vägledning för att hjälpa göra det bästa valet.
Skicka oss en konsultationsförfrågan så kontaktar vi dig inom kort. Det är gratis och utan begränsningar.

Fråga gratis råd