Olika sorters bänkskivor

Precis som så många andra detaljer i ditt hem så finns bänkskivor i en mängd olika material att välja mellan. Att välja rätt bänkskiva till ditt kök innebär inte bara vilket material som passar bäst in rent stilmässigt, utan även vilket material som klarar av de påfrestningar som din bänkskiva bör klara av. Vi har här sammanställt några av de olika material som du kan köpa en bänkskiva i, för att göra ditt val lite enklare.

En bänkskiva i laminat förekommer i väldigt många hem och kan se ut på en mängd olika sätt, då den finns i näst intill oändligt många olika mönster och färger. Priset för en bänkskiva i laminat är ofta även lägre än många andra bänkskivor, vilket gör att du kan komma undan relativt billigt med ditt köp. Det som kan vara det negativa med en bänkskiva i laminat är att den kan vara något fuktkänslig i skarvarna, samt att den inte åldras på samma sätt som till exempel en skiva i äkta sten.

Trä är också ett material som många väljer att använda i sitt kök och då förutom på luckor även som bänkskiva. Vid detta köp får du en hållbar och tidlös bänkskiva som kan följa med i många år framöver. Dock måste du vara noga med att sköta bänken ordentligt med rätt underhåll för att den ska hålla sig i ett så bra skick som möjligt.

Om du vill lägga lite extra pengar på din bänkskiva så kan du välja en i marmor eller kalksten. Likt trä så är dessa material mycket tidlösa och kan passa in i de flesta köken, oberoende av vilken övrig inredningsstil du håller. Dock bör man tänka på att vissa syror kan ge fläckar på bänken, då denna är ett levande naturmaterial.

Utöver dessa material för bänkskiva så finns det flera andra varianter som du kan välja mellan. I ett modernt kök kan det till exempel passa med en bänkskiva i glas och du kan också inreda med en skiva i granit eller betong, där du till och med kan gjuta den sistnämnda helt själv.